Slogan našeho e-shop

Nákupní košík

Nákupní košík je prázdný

Pěstování kávy a její druhy

Pěstování kávy a její druhy

Převážná produkce kávy pochází ze zemí třetího světa. Na prodeji kávy někdy závisí celá ekonomika některých rozvojových zemí. Pěstování kávy je poměrně náročné. Existuje spousta faktorů, které mohou znehodnotit celou sklizeň.

Převážná produkce kávy pochází ze zemí třetího světa. Na prodeji kávy někdy závisí celá ekonomika některých rozvojových zemí. Pěstování kávy je poměrně náročné. Existuje spousta faktorů, které mohou znehodnotit celou sklizeň. Poslední dobou musí kteří pěstitelé kávy bojovat s nadbytkem této plodiny a to dovedlo některé pěstitele na mizinu.

I když existuje mnoho druhů kávy, komerčně se využívají především Arabica a Robusta. Nejkvalitnější káva Arabica se nemůže křížit s jinými kávovníky, protože má jiný počet chromozomů

Druhy Kávy

Rostlin rodu Coffea existuje více než 6000 druhů. Některé jsou jen miniaturní keříky, jiné jsou až 12 metrové stromy. Jako surová kávová zrna jsou označována semena nejméně 66 druhů. 98% světové produkce kávy však pochází jen ze dvou druhů kávovníku. Z nich pochází káva Arabica (dvě třetiny produkce) a Káva Robusta (jedna třetina produkce). Třetí druh plantážně pěstovaného kávovníku - coffea Liberica - byste našli na malých plantážích v Malajsii a západní Africe.

Nejrozšířenější kávovník Arabica má velmi jemnou chuť. Semena kávovníku Arabského obsahují méně než 1,5% kofeinu. Větší kávovník Robusta dorůstá výšky až 12 metrů. Poskytuje velké výnosy a používá se obvykle při výrobě instantní kávy. Má silně zemité a drsné aroma. Tyto dva kávovníky není možní křížit, protože kávovník Arabica obsahuje 44 chromozomů a kávovník Robusta pouze 22.

Brazilští vědci objevili nový genetický kmen kávy Arabica, který neobsahuje skoro žádný kofein. Značná část světové populace dává přednost kávě bez kofeinu, který se musel dosud z kávy odstraňovat nákladným procesem. Tento proces také zbavuje kávu některých ingrediencí, které jí dodávají chuť.

Jak se káva získává?

Sklizeň kávy musí být velmi přesně načasovaná. Pokud se seberou nezralá nebo přezrálá zrna, může to značně ovlivnit chuť kávy. Sklizeň se provádí buď ručně nebo strojově. Ze zrnek kávy se odstraní pecka a pergamenový obal. Potom se zrnka kávy třídí a přebírají. Dále přichází na řadu pražení kávy. Při pražení dochází k mnoha složitým chemickým reakcím a káva postupně získá svou charakteristickou chuť.