Jak připravit dobrou kávu?
- Namletou kávu spotřebujte do několika dní.
- Kávu nezalévejte vroucí vodou. Teplota vody by měla mít 87-94°C
- Před nalitím kávy nechte šálek trochu prohřát.
Mletí kávy
Před samotnou přípravou kávy je třeba ji umlít. Pro každý druh kávy je potřeba jiný stupeň namletí. Hrubě namleté zrno je vhodné pro překapávanou a filtrovanou kávu. Středně namleté najde široké použití v kávovarech a překapávačích s jemnými sítky. Jemně umletou kávu můžete nejčastěji použít k přípravě turecké kávy.
Čerstvě namletou kávu je dobré brzy spotřebovat, protože časem ztrácí svoje aroma.
Vlastní příprava kávy
Pro přípravu kávy použijte čistou studenou vodu. Vodu přiveďte k varu a pak ji nechte chvilku vystydnout. Nezalévejte kávu vroucí vodou, voda by měla mít teplotu asi 82-87°C. Je-li to možné, pijte kávu ihned. Před nalitím kávy do šálku nechte šálek trochu ohřát.
K přípravě kávy se využívají různé postupy. Kávu je možné připravovat například louhováním, spařením, zalitím nebo filtrováním.
Při přípravě espressa by měla voda přes kávu protékat 25-30 vteřin.