Káva podávaná ve studených porcelánových šálcích nabízí chuťový zážitek nižší kvality. Čím menší kávu děláte, např. espresso nebo ristretto, tím důležitější je předehřátí šálků. Studený porcelán bere okamžitě teplo z horké čerstvě připravené kávy, ihned sníží teplotu nápoje o 10 stupňů a i nadále nápoj rychleji ochlazuje.
Přidáte-li studené mléko a espresso zamícháte studenou lžičkou, teplota se sníží o dalších 10 stupňů. Tím se Váš chuťový zážitek z pití kávy sníží na minimum.
Kromě toho je nádherné aroma kávy potlačováno a káva bude mít mnohem méně intenzivnější vůni než když je podávána v předehřátých šálcích. V teplém šálku také déle vydrží pěkná crema. Vhodný ohřívač šálků neleznete například v sortimentu švýcarského výrobce kávovarů JURA.